Onderhoud motor kleding
Hoe gaat het? Genoten van een mooie zomer en fijne vakantie?
hieronder vind je een nuttige stapsgewijze handleiding voor het wassen en opnieuw waterafstotend maken van textiele motorkleding. Nu het herfst is geworden is het voor veel rijders raadzaam om hun motorkleding te behandelen om zodoende het kwaliteitsniveau van het ademend vermogen alsmede de waterdichtheid hoog te houden. Het schoonmaken en opnieuw waterdicht maken van de motorkleding vermindert de verzadiging van het product. Daarnaast hoeft het membraan zelf ‘minder hard te werken’ waardoor de motorrijder langer warm en droog blijft.
Veel mensen weten niet hoe belangrijk het is om goed voor hun technische kleding te zorgen. Een waterdicht membraan is gemaakt om bestand te zijn tegen een bepaalde druk van vocht. (In ons geval regen). Hoe waterdicht een materiaal is, wordt meestal gemeten in meters/waterkolom. De test toont de druk die kan worden weerstaan voor dat er water doorheen sijpelt. De limiet om gekwalificeerd te zijn voor een materiaal als waterdicht is 1,5 meter. Door de wind aangedreven regen heeft een druk van 1,5 meter. Knielen op een nat oppervlak komt overeen met 18 meter. Een motorrijder die met 100 km/u in de regen rijdt, is blootgesteld aan een druk van ca 10 meter. Onze membranen hebben een waarde van 10 meter. Omdat de meeste membranen worden beschermd door een extern product, wordt de directe druk op het membraan zelf verminderd. De druk bij hoge snelheid overschrijdt bijna altijd deze druk. Om deze reden is de buitenste laag van onze kleding behandeld met een vochtafstotend middel (DWR). In de loop van de tijd raakt dit verstopt met vuil. Dit zorgt ervoor voor meer druk op het membraan. Door de kleding met de juiste reinigingsmiddelen te wassen, wordt het vuil verwijderd en zal de waterafvoer weer goed/beter gaan werken. Na elke 3e wasbeurt raden we aan om een zgn. ??re-proofer te gebruiken. Het is zeer uitzonderlijk als een membraan van goede kwaliteit niet werkt. Het is bijna altijd te wijten aan verkeerd gebruik en/of gebrek aan onderhoud.
Als je hierover vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.
Onderhoudsinstructies motorkleding
1. Verwijder wasmiddel en conditionerresten uit de wasmachine.
2. Laat de machine zo lang mogelijk in de warmste stand staan. Hiermee worden alle reinigingsmiddelen en conditioners verwijderd. Dit proces is noodzakelijk.
i) Wasmiddel en conditioners zullen de tape op de membraannaden aanvallen en optillen. Het laat ook een film achter op de rijset, die op zijn beurt niet zal toestaan dat de afstotende coating correct hecht.
ii) Wasmiddel en wasverzachter trekt water aan (vandaar het gebruik op handdoeken). We willen dat de kleding water afstoot en het niet aantrekt.
3. Verwijder protectoren van de kleding.
4. Voeg Nikwax Tech-was toe aan een wasbal. Was op minimaal 30 graden en maximaal 40 graden. Het gebruik van een bal maakt direct contact met het kledingstuk mogelijk en is minder verdund.
5. Voeg na afloop van de cyclus Nikwax TX Direct toe aan een wasbal en was op minimaal 30 graden en maximaal 40 graden.
6. Zodra de cyclus is voltooid, raden we een nieuwe centrifugecyclus aan om overtollig water te verwijderen. Dit is niet verplicht maar versnelt de droogtijd.
7. Laat de kleding drogen (kastdroog) nadat de cyclus is voltooid.
8. Het wordt aanbevolen om lederen delen te behandelen met een lederconditioner als het nog vochtig is. De vochtigheid in het leer helpt bij het opdrogen van de conditioner. Hierdoor blijft leer zacht, sterk en waterbestendig.
Je kunt de producten met de hand in bad wassen. Voordelen hiervan zijn het niet verwijderen van beschermers en het is ook minder waarschijnlijk dat u geen reinigingsmiddelen of conditioners in het bad hebt, wat echt heel erg slecht voor de kleding is.
Jofama beveelt aan om elke 3-4 maanden de kleding te wassen, dit is afhankelijk van het gebruik. Zelfs zomermaanden eisen hun tol. Kijk alleen in de linkerbovenhoek van de voorruit van uw auto voor een voorbeeld van hoeveel vuil er nog steeds op de weg is. Je hebt je auto misschien een paar weken terug nog gewassen. Stel je voor wat er op ongewassen kleding zit!